Jannig Kwakman

Als kind speelde ik al met klei in de pottenbakkerij van mijn oom. En op de academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort was klei ook het materiaal waar ik het liefst en het best mee werkte.

 

Na de academie ben ik als lerares handenarbeid werkzaam geweest met o.a middelbare scholieren,groepsleiders van hobbyclubs, werkende jongeren, toekomstige cultureel werkers en toekomstige leraren handenarbeid.

Naast dat werk ben ik altijd in de klei blijven werken , vanuit een diepgevoelde behoefte.

 

In 1988 tijdens een workshop bij het Keramisch Werkcentrum in Heusden met de Vlaamse keramist José Vermeersch , kwam ik in contact met keramisten die in dezelfde lijn werkten als ik. Zéér inspirerend! In 1989 ben ik lid geworden van de Nederlandse Vakgroep voor Keramisten en dienden zich mogelijkheden aan om mijn werk te exposeren. Via mijn Amerikaanse ‘roommate’ heb ik een zomercursus kunnen geven in het vervaardigen van keramische sculpturen aan de Universiteit van Sacramento, Californië USA.

Ook heb ik in Californië een aantal exposities gehad.

 

Met vallen en opstaan ben ik doorgegaan met het boetseren van mijn eigen vormen in klei, waarbij ik uitdrukking probeer te geven aan mijn fascinatie voor de wijze waarop de mens vorm geeft aan ideeën en gevoelens. Ik laat me inspireren door groei- en afbraakprocessen in de natuur. Maar ook de eigenschappen van klei: de spanning van het oppervlak, de kleur en de breekbaarheid bepalen de vorm van mijn sculpturen . Mijn werk ‘groeit’ als het ware uit mijn handen en mijn beelden krijgen zo meestal een breekbaar, open, aards en dramatisch karakter.

 

Een aantal mensen en instanties hebben mij de opdracht gegeven werken voor hen te vervaardigen. Dat is elke keer een uitdaging om in samenspraak met deze mensen een beeld te zoeken dat vorm geeft aan hun gedachten en gevoelens.

 

Ik heb van 1988 tot april 2022 boetseerles gegeven in mijn eigen atelier.

 

Jannig Kwakman

Kerkstraat 5

1131BE Volendam

06 428 890 63

jannigkwakman12@gmail.com

www.jannigkwakman.nl