Elize van Sonderen

Mijn opleiding heb ik onder meer genoten aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna heb ik jarenlang lesgegeven in kunstzinnige en beeldende vorming.
Hoewel ik met vele soorten materialen heb gewerkt en geëxperimenteerd, kwam ik steeds weer terug bij de klei en dus de keramiek. Dat is mijn grootste én oudste liefde, want als kind maakte ik al beeldjes van ongebakken grijze klei. Klei is voor mij magisch materiaal, omdat je er zo ongelooflijk veel mee kunt doen.
Op mijn eigen oorspronkelijke manier maak ik werken van keramiek, waarbij ik mij laat leiden door meerdere inspiratiebronnen.
Na een reis door Andalusië raakte ik bijvoorbeeld gefascineerd door de prachtige Arabisch-Moorse motieven en het Mujedar-pleisterwerk. In Turkije werd ik gegrepen  door de Katpatuka-zuilen, ontstaan door de eruptie van vulkanen. Tijdens mijn rondreizen in Italië vond ik inspiratie in de obelisken die ik zag in Florence en Rome.
Belangrijk zijn voor mij ritme en herhaling, de spiraalvorm en de wendingen daarin, de draaigroei met een soepele, doorlopende lijn, zoals we die kennen van een slakkenhuis bijvoorbeeld.
Een grote inspiratiebron zijn voor mij vooral ook de fossiele leefvormen van miljoenen jaren geleden in zeeën en oceanen, met koraalriffen, sporenstructuren en spiraalvormen, zoals de durania's. Daarnaast kwam ik tot getransformeerde vormen van zeevonken en andere minuscule stralendiertjes, die tijdens zomernachten soms de zee blauw doen oplichten, uitgevoerd in keramiek en porcelein, met gekleurd glas.
De organische vormen en structuren in de natuur zijn voor mij onuitputtelijke bronnen, waaruit ik mijn ideeën put.
Het liefst werk ik met fijne chamotte-klei als materiaal, in de kleuren wit-, rood-, zalm- en bruinbakkend.
Voor het extra aanbrengen van kleur gebruik ik engobes en verschillende oxides.
Na het eerste bakproces stook ik hoog met speciale glazuur.

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK). Mijn kunstobjecten zijn regelmatig te zien op exposities en in galerieën.

 

Markgouw 28
1141 JD Monnickendam
0299653678

E-mail: elizevans@hetnet.nl
Website: www.elizekeramiek.nl
Website: www.NVK-keramiek.nl