Expositie Grote Kerk Monnickendam oktober 2016

Van zaterdag 1 t/m zondag 9 oktober is in de Grote Kerk Monnickendam nieuw werk te zien van de leden van de Waterlandse Kunstkring.

De expositie is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 16 uur, zaterdag van 11 tot 16.30 en zondag van 13 tot 16.30. Er is steeds een van de kunstenaars aanwezig. Op zaterdag 8 oktober zit Vera Schoone met een etspers te werken in de kerk, en Mieke Werners laat zien hoe ze haar monumentale viltwerk maakt op woensdag en vrijdag.

Deelnemende kunstenaars zijn: Vera Schoone, Henny Herfst, Malisca Muller, Jans van Baarsen, Mieke Werners, Joke Trim, Clasien Kramer, Elly Boontje-Kremer, Fred Roskam, Evert Bolt, Elize van Sonderen, Emmy Buys, Suze Duif en Philine van der Vegte.

Nieuw werk, te zien op de expositie:

Henny Herfst


Suze Duif

Mieke Werners - Schreeuw

"Op de dag dat er foto’s in de krant stonden van de protestactie van kunstenaars’ Nederland schreeuwt om cultuur’ (november 2010) stond in dezelfde krant een foto van ’n oorlogsslachtoffertje. Dat bracht mij op mijn project SCHREEUW. Dit is MIJN schreeuw. Mijn schreeuw om alles wat kinderen wordt aangedaan. Slachtoffers van oorlog, sexueel misbruik, armoede.

Het zijn drie doeken geworden , maat ongeveer 2 meter hoog."

 

Mieke Werners - Hulde

Mieke werkt op woensdag en vrijdag aan dit project, het is verder nog niet te zien op de expositie.

"Het is een eerbetoon aan alle werkzame handen die eeuwenlang prachtige dingen hebben gemaakt. Kunstnijverheid mag weer in 2016 en het is tijd om dat te vieren.

Ik wil zo’n 20 handen maken. Deze komen elk te hangen aan een touw. De bedoeling is dat het publiek er gewoon doorheen kan lopen en er beweging ontstaat.

Elke hand moet een emotie uitbeelden en men kan eventueel een combinatie maken met een andere hand."


Philine van der Vegte - Strandgezichten

"Op het schilderfestival van Noordwijk heb ik een week lang alla prima op het strand geschilderd in weer en wind. Een aantal schilderijen daarvan wil ik graag laten zien in de kerk".

Golven,  Philine van der Vegte, olieverf op doek 30x40cm
Golven, Philine van der Vegte, olieverf op doek 30x40cm

Philine van der Vegte - Portretten en naakten

"Dit is het resultaat van de lessen modelschilderen op de Wackers academie waar ik momenteel de voltijds opleiding volg, plus een aantal portretten in opdracht".


Jans van Baarsen - beeldhouwwerk in steen en keramiek


Evert Bolt


Fred Roskam


Joke Trim - fotografie

Middels fotograferen en schilderen wil ik graag uitdrukken wat mij zoal bezig houdt. En dat is door de tijd veranderlijk. Momenteel ben ik bezig met energie in de natuur, energieën die ik tracht vast te leggen in water, planten en zon.

Ook stilte is voor mij belangrijk. Het is iets om over na te denken, trachten het te vinden en vast te leggen. Stilte is een zeer breekbaar iets, moeilijk te vinden en magisch.

Enfin ik ben lekker bezig met iets wat mij raakt en fascineert.


Emmy Buys- beeldend kunstenaar
"Het resultaat van mijn beelden geeft zo’n geweldige voldoening dat mijn passie voor steen (bluerville, albast, serpentijn en marmer) erg groot is. De scherpe en zachte lijnen vormen een harmonie.
Van jongs af aan heb ik ook interesse in schilderen; vanaf 1990 heb ik mij in het bijzonder georiënteerd op het gebruik van kleuren en verschillende technieken. Mijn werk, zowel beelden als schilderijen, is ook in het buitenland geëxposeerd, o.a. in New York, Praag en Frankrijk.  In Monnickendam heb ik een eigen atelier in de Havenstraat 19A. Hier organiseer ik exposities en workshops.

Bijgaand 5 foto’s: het zijn 5 beelden met elk een andere steensoort.
1.       Elegance –Carrara marmer- 60 cm hoog en 10 cm breed;
2.       Fossielen –Belgisch hardsteen- 30 cm lang, 17 cm breed  en 5 cm hoog;
3.       Gebundeld- Kizzystone uit Kenya- 20 cm hoog en 10 cm breed;
4.       Light – Seleniet -10 cm hoog en 7 cm breed
5.       Meditatie – Serpentijn- 35 cm hoog en 10 cm breed"


Elize van Sonderen - Zeevonken van steengoed en glas

Elize van Sonderen wordt geïnspireerd door zeevonken en andere minuscule stralendiertjes, die tijdens zomernachten soms de zee blauw doen oplichten.

Elize van Sonderen - Katpatuka zuilen

Ontstaan door uitbarstingen van vulkanen. Eruptie van vulkanen, vulkanische neerslag en de door weer en wind tot rivieren en diepe ravijnen uitgesleten bodem vormden in vele miljoenen jaren dit ruige en fascinerende landschap. De zuilen zien er uit als brokken gestolde lava op metershoge tufsteenkegels, met Karst verschijnselen. Al in de prehistorie werden de kegels uitgehakt en gebruikt als holwoningen. Later werden er zelfs grotkerken van gemaakt.

Het zijn oervormen in dit grillige landschap die je begeesteren en je niet meer loslaten.

 Materiaal: Steengoed, diverse oxides en glazuren, lavasteen verwerkt in zwarte chamotte.

Keramische Trulli-huisjes
 De huisjes zijn geïnspireerd op de kleine, sprookjesachtige Trulli-huizen in de regio Apulië in Zuid-Italië en vooral in en om het dorp Alberoballo, dat ook opgenomen is in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO
De kleine, van kalksteen en leisteen gemaakte huizen hebben als kenmerk een kegelvormig dak en zijn vaak versierd met primitieve christelijke symbolen of magische symbolen
De Trulli zijn al vele eeuwen oud en ontstonden rond het jaar 1500.


Elly Boontje


Malisca Muller

Mensen " kijken " , hoe ze bewegen , hun lichaamstaal , boeit mij bijzonder en dat probeer ik vast te leggen . Soms heel figuratief en ook wel geabstraheerd . Klei is mijn favoriete  materiaal omdat ik dat zelf in mijn oven kan stoken . Soms breng ik mijn werk in klei naar de bronsgieter die het in brons afgiet . Sinds 1988 heb ik mijn eigen atelier in Monnickendam.