Philine van der Vegte

Foto Peter Hamelinck
Foto Peter Hamelinck

Philine van der Vegte is een hedendaags figuratief schilder, en werkt voornamelijk met olieverf. Ze studeerde in 2019 af aan de Wackers Academie in Amsterdam en ontving in 2020 een beurs van het Gerbrandy Fonds om de sightsize portrettechniek te leren bij Sarum Studio in Salisbury.


Met haar onderwerpen blijft ze dicht bij de plek waar ze woont en werkt, een voormalige melkveehouderij net ten noorden van Amsterdam, en omvatten dieren, portretten en landschappen, met een focus op de relatie tussen mens en dier.


Philine had een solotentoonstelling over de melkveehouderij in Waterlandsmuseum De Speeltoren “Milk”, evenals groepstentoonstellingen in Museum Staal, Museum Nairac, Museum De Fundatie en het Papiermachermuseum in Oostenrijk.


“Dieren interesseren me als schilderobjecten, en ik vind het heerlijk om ze te tekenen naar het leven in de weilanden en stallen in de buurt, of ze op levensgroot te schilderen in mijn atelier. Op een dieper niveau duikt de lange en soms ongemakkelijke relatie tussen dieren en mensen steeds op in mijn werk, of ik nu paarden, ezels, koeien of apen schilder. Hun afhankelijkheid van en hun vertrouwen in de mens geven ons een enorme verantwoordelijkheid. In het grootste deel van mijn werk speelt deze relatie tussen mens en dier een rol, soms openlijk, soms meer op de achtergrond. Levende wezens naar waarneming tekenen en schilderen is uitdagend en spannend. Dieren bewegen steeds en daarom is snelheid belangrijk. Ik hou van de uitdaging om het in één keer goed te doen, maar zichtbare sporen van het zoeken naar de juiste vormen horen er ook bij. De kwaststreek is essentieel en ik probeer de frisheid van mijn schetsen ook te bereiken in de meer uitgewerkte schilderijen.”

 

Philine van der Vegte

Hoogedijk 40

1145PP Katwoude

 

06 34297557

 

philine@philinevandervegte.com

www.philinevandervegte.com

instagram