Philine van der Vegte

Foto Peter Hamelinck
Foto Peter Hamelinck

Philine van der Vegte is een hedendaags figuratief schilder, en werkt voornamelijk met olieverf. Ze studeerde in 2019 af aan de Wackers Academie in Amsterdam en ontving in 2020 een beurs van het Gerbrandy Fonds.

Met haar onderwerpen blijft ze dicht bij de plek waar ze woont en werkt, een voormalige melkveehouderij net ten noorden van Amsterdam, en omvatten dieren, portretten en landschappen, met een focus op de relatie tussen mens en dier.

Philine had solotentoonstellingin Waterlandsmuseum De Speeltoren, Museum Jan Boon en in de Boterhal, evenals groepstentoonstellingen in Museum Staal, Museum Nairac, Museum De Fundatie, het Rijksmuseum en het Papiermachermuseum in Oostenrijk.“Dieren interesseren me als schilderobjecten, en ik teken ze naar het leven in de weilanden en stallen in de buurt, of schilder ze levensgroot in mijn atelier. De lange en soms ongemakkelijke relatie tussen dieren en mensen duikt steeds op in mijn werk. Hun afhankelijkheid van en hun vertrouwen in de mens geven ons een enorme verantwoordelijkheid. In het grootste deel van mijn werk speelt deze relatie tussen mens en dier een rol, soms openlijk, soms meer op de achtergrond. Snelheid is belangrijk bij schilderen van levende wezens. Ik hou van de uitdaging om het in één keer goed te doen, maar zichtbare sporen van het zoeken naar de juiste vormen horen er ook bij. De kwaststreek is essentieel en ik probeer de frisheid van mijn schetsen ook te bereiken in de meer uitgewerkte schilderijen.”