Anneke Mulder

Na mijn opleiding Textiel aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming (1983) bekwaamde ik me verder met cursussen keramiek. Daar deed ik aanvankelijk weinig mee. Maar toen ik in 2011/2012 in Suriname woonde, raakte ik er opnieuw door gegrepen.

Ik kwam onder meer in contact met de Surinaamse kunstenaar Soeki Irodikromo. Een jaar lang heb ik onder zijn leiding gewerkt met Surinaamse klei, die ruw wordt gewonnen uit bauxietmijnen en door mezelf verder wordt geprepareerd. Het bezorgde me inspiratie en bevlogenheid, ook vanwege de

enorme rijkdom van thema's die, (de natuur van) Suriname te bieden heeft.

 

Terug in Nederland, gebruik ik naast de donkerrode Surinaamse klei – die ik nog steeds prepareer van meegebrachte aarde – ook weer grove en fijne chamotte en af en toe porseleinklei. Witte klei zet me aan tot het gebruik van meer kleur in plaats van natuurlijke tinten waartoe de donkere Surinaamse klei dwingt. En 'Waterland' neemt nu steeds meer de plaats in van Suriname.

Geholpen door mijn Surinaamse ervaring en de bijzondere structuren en vormen die ik tegenkom in de natuur, maak ik nog steeds objecten, dieren, schalen en potten met (dierlijke of plantaardige) structuren. Het resultaat verbluft me nog steeds.

 

Anneke Mulder

06-48656046

 

www.annekemulderkeramiek.nl

anneke.j.mulder@gmail.com

facebook