Jan Hendriks

Na mijn opleiding aan de Academies van Tilburg en Amsterdam maakte ik vooral figuratief werk en blinddrukken en in 1973 begon ik met het maken van monochrome reliëfs van papier, karton en hout, beschilderd met witte latex of acryl. Tussen 1980 en 2008 was ik ook werkzaam in het onderwijs als docent beeldende vorming en als docentbegeleider/supervisor.
Ik werk met eenvoudige vormen en materialen in ritmische composities. Het werk verwijst niet naar de bestaande werkelijkheid, maar eerder naar een beeld van HET NIETS, een afwezigheid van betekenissen. Mijn reliëfs hebben dan ook geen titel. Het handschrift wat gaandeweg het proces ontstaat, is er gewoon en mag er zijn.
Over het algemeen ontbreken accenten, er zijn geen plekken die meer of minder aandacht vragen dan andere plekken en waarop je oog zich even kan vastzetten, even kan rusten. Hierdoor word je nieuwsgierig en kom je dichterbij: het beeld van het koele, strakke werk verdwijnt, het handschrift wordt zichtbaar en daarmee komt de emotie in beeld, die in het werk ligt, voorbij het koele en strakke. Dit is, voor mijn gevoel, het meditatieve moment, het moment van herkenning. Terwijl je blik blijft dwalen over het oppervlak en steeds weer nieuwe dingen, hoekjes, structuren, details ziet ga je als vanzelf aan de gang met je eigen gedachten.
Het emotionele van het werk is ook een nadrukkelijk onderdeel van de beleving van het bekijken van het werk. In die zin ligt de “objectieve waarneming van de realiteit” van de NUL-beweging, waar mijn werk regelmatig aan gerelateerd wordt, ver achter me.
Tegelijkertijd is, wat er feitelijk te zien is, geen afbeelding van de realiteit, geen verwijzing naar de een of andere werkelijkheid, dus geen abstract beeld in de zin van: “resultaat van abstraheren”, maar een oorspronkelijk nieuw beeld, los van betekenissen of suggesties, met als enige betekenis: zichzelf.


Jan Hendriks
Geijenbreek 41
1121 KL Landsmeer
0654276056
janhendriks46@kpnmail.nl
www.janhendriks46.nl
instagram